- Η κύστη Baker (γνωστή και ως ιγνυακή κύστη) είναι μια κοιλότητα γεμάτη με υγρό στο πίσω μέρος του γόνατος (ινγυακός βόθρος)
- Πρόκειται για ένα διευρυμένο θύλακο που φυσιολογικά βρίσκεται ανάμεσα στην έσω κεφαλή του γαστροκνήμιου και τον ημιμεμβρανώδη μυ, παρόλο που μπορεί να ανευρεθεί οπουδήποτε, στο οπίσθιο τμήμα του γόνατος
- Η κύστη Baker επικοινωνεί με την άρθρωση του γόνατος
Πώς προκύπτει η κύστη Baker;
- Η κύστη Baker θεωρείται ότι προκαλείται από μηχανισμό βαλβίδας μονής κατεύθυνσης:
- Όσο περισσότερο υγρό παράγεται μέσα στο γόνατο, τόσο η πίεση αυξάνεται
- Τότε το υγρό προωθείται προς την κύστη Baker στο πίσω μέρος του γόνατος και δεν μπορεί να επιστρέψει εντός της άρθρωσης του γόνατος λόγω της βαλβίδας μονής κατεύθυνσης
- Θεωρητικά, η βαλβίδα ανοίγει κατά την κάμψη του γόνατος και κλείνει κατά την έκταση
- Η κύστη Baker είναι δευτερεύουσα από κάποια παθολογία μέσα στο γόνατο και αν δεν διορθωθεί αυτή η παθολογία θα συνεχιστεί η παραγωγή του αρθρικού υγρού και α΄ρα η κύστη Baker:
- Ο οργανισμός καταλαβαίνει όταν υπάρχει κάποια παθολογία στο γόνατο (π.χ. ρήξη μηνίσκου, χόνδρου/αρθρίτιδα ή χιαστού) και παράγει περισσότερο αρθρικό υγρό που ουσιαστικά είναι φυσιολογικός γράσος για να ξεπεραστεί η τριβή
Ποια είναι η λειτουργία της κύστης Baker;
- Η κύστη Baker ασκεί προστατευτική δράση, εκτονώνοντας την πίεση εντός της άρθρωσης του γόνατος
Πόσο συχνή είναι η κύστη Baker;
- Η κύστη Baker βρίσκεται στο 40% των μαγνητικών τομογραφιών που πραγματοποιούνται σε ασθενείς με πόνο στα γόνατα
- Το 95% των περιπτώσεων με κύστη Baker σχετίζονται με ενδαρθρικές βλάβες